Hvorfor stress

 

Stress er et livsvilkår. Tempoet i samfundet er skruet op; effektiviteten på arbejdspladserne er øget, og vores forventninger til privatlivet er høje. Hvorvidt det fører til stress, afhænger af hvordan den enkelte oplever påvirkningen og håndterer denne.

Forventninger til os selv handler om værdier, moral og forestillinger om, hvordan vi burde leve, være og gøre i de forskellige roller, vi har i vores liv. Det påvirker vores identitetsfølelse og vores selvværd.

Befinder vi os ofte i situationer, hvor vi går på kompromis med vores værdier – f.eks. på jobbet, som arbejdsledig, som forælder, som partner etc. -, indebærer det en risiko for stress og i værste fald udbrændthed. I vores ubevidste trang til at få anerkendelse fra vores omgivelser, glemmer vi den vigtigste ressource; nemlig os selv! Resultatet er i mange tilfælde en stresset, krævende og problemfyldt hverdag.

Den negative stress rammer de fleste af os i perioder, fordi vi ubevidst lader vores indre kritiker, perfektionist, pleaser, arbejdsnarkoman etc. tage over. Det gør, at vi mister kontakten med vores indre balancepunkt og dermed evnen til at prioritere i overensstemmelse med vores værdier. Ofte er vores tanker vores værste fjende.